Kerabat diRaja:

Thursday, June 7, 2012

BFF Bukan BF #6

Sambungan BFF Bukan BF 5..





3 TAHUN KEMUDIAN

 Indra dan Luna masih menjalinkan hubungan.. Malah mereka dah bertunang.. Lagi 2 bulan mereka akan berkahwin.. Tibalah mereka untuk membuat persediaan untuk majlis perkahwinan mereka.. Indrapun pergi berjumpa dengan seorang Wedding Planner yang di suggest oleh kawan dia.. Luna tak dapat ikut sebab dia ada kerja penting yang kena buat.. Sampai je butik, dia pun masuk ke dalam bilik wedding planner tu.. Indra pandang Wedding Planner tu..

Indra: U…. Jelita! Punya classmate dulukan..? Maya?
Maya: Eh.. U Indra..! Oh my.. Dah lama kita tak jumpa.. Tak sangka kita boleh jumpa kat sini…

Indra: Itulah.. So ni butik u..?
Maya: Lebih kurang macam itulah.. hahah.. U datang sini, so u nak kahwin lah kan..?

Indra: Yup, dua bulan lagi.. Ni i datang sini nak tempah baju..
Maya: Ouh okay.. Mana pasangannya..?

Indra: Dia tak dapat datang..
Maya: Ouh okay.. I rasa lebih baik u datang nanti dengan dia sekali, nanti senang sikit..

Indra: Hmm.. Yelah.. Kalau macam tu lusa I datang sini balik..
Maya: Okay lah kalau macam tu..

Indra pun melangkah keluar dari ruangan Maya.. Tetiba henfon Maya berbunyi..

Maya: Hello.. Apa..? macam mana boleh jadi macam tu..? Kat hospital mana? Okay okay kejap lagi i datang..

Indra keluar dari butik Maya dan menuju ke keretanya.. Indra melihat Maya bergegas keluar dan masuk ke dalam kereta.. Maya hidupkan enjin kereta tapi tak boleh, berkali kali Maya cuba tapi tak boleh.. Kebetulan kereta Maya bersebelahan kereta Indra… Indra pun ketuk tingkap kereta Maya..

Indra: Maya.. u okay ke..?
Maya: Kereta tak boleh hidup lah.. Dah lah anak i ada kat Hospital ni..

Indra: Ouh yeke..? Kalau macam tu, u naik kereta I jelah.. I hantar u..
Maya: Eh tak menyusahkan ke..?
Indra: Tak adalah.. Lagi pun I tak busy hari ni..

Maya pun tumpang kereta Indra ke Hospital.. Sampai je hospital..

Maya: Thanks Indra..
Indra: Okay.. Tak ada hal lah.. Nak I tunggu ke..?

Maya Eh tak perlu lah.. I boleh balik naik teksi..
Indra: Okay kalau macam tu.. Jumpa lagi nanti..

Indra pun pergi.. Maya masuk ke dalam Hospital dan jumpa doctor yang merawat anak dia..

Maya: So macam mana doctor dengan anak saya..? Eh.. u..?
Doktor: Maaaayaa!
Maya: Tak sangka hari ni I dah jumpa dua orang kawan lama..

DUA BULAN KEMUDIAN

Tibalah hari yang di nanti nanti oleh Indra dan Luna, iaitu hari perkahwinan mereka.. Indra kelihatan sangat kacak dan Luna pula kelihatan sangat menawan memakai pakaian yang direka khas oleh Maya untuk mereka berdua.. Perkahwinan mereka biasa biasa saja.. Tapi Indra harap sangat yang Jelita datang ke majlis perkahwinan dia..

Indra: Aku terima nikahnya Luna…………….

 Malam tu Indra dan Luna buka hadiah yang mereka dapat..

Luna: Ni hadiah dari mak long..
Indra: Banyak juga ye..

Luna: Yang ni pula hadiah dari… Siapa yang bagi ni.. emm.. Jelita..
Indra: Haa? Apa..?

Luna: Hadiah ni.. dari Jelita.. Ouh Jelita, kawan baik yang abang cerita dulu tu kan..?
Indra: Yee.. tapi tak kan lah.. Kalau dia datang kenapa dia tak jumpa kita.. dan macam mana dia tau kita kawin hari ni..
Luna: Mungkin ni Jelita lain kot..

Seminggu kemudian Indra pergi berjumpa dengan Maya di butik Maya..

Maya: Haa kenapa u datang jumpa I ni Indra..?
Indra: I nak bagi tahu U something.. Jelita datang time perkahwinan I minggu lepas..

Maya: Ouh bagus lah..! Ehh.. ouh yeke..?
Indra: Tapi dia tak jumpa I pun.. U tau tak Jelita kat mana sekarang..? Dia tinggal kat mana..? U tau?

Maya teringat sesuatu..

DUA BULAN LEPAS (lebih kuranglah..)

Di Hospital.. Maya masuk ke dalam Hospital dan jumpa doctor yang merawat anak dia..

Maya: So macam mana doctor dengan anak saya..? Eh.. u..?
Doktor: Maaaayaa!
Maya: Tak sangka hari ni I dah jumpa dua orang kawan lama..

Doktor: Ouh yeke..? Siapa..?
Maya: Tadi I baru je jumpa Indra.. Sekarang I jumpa u pulak, Jelita..

Jelita: Indra..?? Serius u jumpa dia Maya??
Maya: Ye betul.. Dia datang butik I tadi.. Dia dah nak kahwin.. Tak kan u tak tau.. Bukan u BFF dia ke dulu..
Jelita: Ouh Indra dah nak kahwin..

Jelita pun tak tau apa yang dia rasakan pada saat itu, gembira ada, hampa pun ada..

Jelita: Dulu yelah kami BFF, tapi lepas I pindah sekolah I dah tak dengar kabar tentang dia dah.. Bila dia kahwin..?
Maya: Ouh yeke..? Dua bulan lagi.. U tak nak datang time Indra kahwin nanti..?

Jelita: Eh tak kot.. Kalau boleh I tak nak jumpa dia.. Kalau dia jumpa I nanti, jadi benda lain pulak..
Maya: Yelah Jelita, tapi kalau u ubah fikiran, I boleh bagi alamat dia nanti.. Ehh! anak I macam mana ni Jelita..? Okay ke tak..?

Jelita: Ouh sorry, anak u okay je.. Cuma keracunan makanan biasa.. Lepas anak u makan ubat yang akan I bagi nanti elok lah.. Maya I nak minta tolong boleh..?
Maya: Apa dia Jelita..?

Jelita: Kalau lah nanti Indra tanya pasal I, tolong jangan cakap yang I kerja kat sini..
Maya: Okay Jelita..

Maya tersedar dari mengelamun..

Indra: Maya? Maya..?
Maya: Sorry Indra..

Indra: U tau tak Jelita kat mana..?
Maya: I.. I tak tau lah Indra.. sorry..

Indra pun dah buntu nak cari Jelita kat mana.. Perkahwinan Indra dengan Luna sangat bahagia.. Tak pernah bergaduh.. Mereka berdua saling bertolak ansur.. Selepas bergelar suami, Indra dah tak pernah pun sebut nama Jelita lagi depan Luna.. Ada suatu ketika, Indra nak pergi kerja.. Luna menghampiri Indra..

Luna: Tie abang ni sengetlah..

Indra terdiam dan teringat kembali kenangan dia bersama Jelita time sekolah dulu..

Luna: Abang..? Abang okay tak?
Indra: Abang okay..

SATU TAHUN KEMUDIAN

Di Hospital.. Seorang perempuan yang mengandung berlumuran darah di masukkan ke ruang kecemasan bersalin..

Nurse: Maaf encik.. Encik tak boleh masuk..
Suami pesakit: Tapi nurse saya suami dia..
 Nurse: Ye, tapi ni wad kecemasan.. Harap encik boleh faham..

Suami pesakit terduduk di depan pintu wad kecemasan tu.. Dalam Wad Kecemasan, seorang doctor menghampiri pesakit..

Jelita: Eh.. dia ni..
Nurse: Doktor, suami pesakit ni cakap dia jatuh tangga..

Jelita: Puan, bertahan ye.. macam mana boleh jatuh ni..
Pesakit: Doktor, tolong cakap kat suami saya, yang saya sayang dia sangat.. Dan kalau anak saya selamat, tolong bagi nama anak saya Jelita..

Jelita: Puan, tolong bertahan.. Saya akan cuba sebaik mungkin untuk menyelamatkan puan dengan kandungan puan.. Tolong bertahan ye, puan kena kuat..
Pesakit: Doktor… cakap kat suami saya.. jangan percaya Anggun….

BERSAMBUNG..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bendahari Diraja:

Pengunjung Dari Kerajaan Lain: