Kerabat diRaja:

Wednesday, June 6, 2012

BFF Bukan BF #5

Sambungan BFF Bukan BF #4..

Jelita: Hey pulangkan fon aku laaaahh…!

Jelita buka kasut dia dan baling kearah orang gila tu.. Tanpa tak sengaja orang gila tu terkejut dan tercampak henfon Jelita ke dalam longkang.. Jelita pun ambil lah henfon dia kat dalam longkang tu tapi dah rosak.. Orang gila tu pun terus hilang..

SETAHUN KEMUDIAN

Dah seminggu Indra bergelar mahasiswa di UiTM Melaka.. Kehidupannya berjalan seperti biasa setelah tamat persekolahan.. Masih single, dia sudah cukup trauma untuk bercinta.. Sekarang dia kena menempuh alam Universiti.. Sampai sekarang dia tak ada kabar langsung tentang Jelita.. Tapi dia tetap berharap yang dia boleh jumpa Jelita dan minta maaf atas apa yang dia dah lakukan dulu..

Petang tu Indra pergi ke libraby untuk pinjam sebuah buku untuk assignmentnya.. Indra pun carilah buku yang dia nak di sepanjang rak buku.. Tak lama lepas tu Indra pun jumpa buku yang dia nak.. Masa dia nak ambil buku tu tiba-tiba ada seorang perempuan nak ambil buku tu juga, tangan mereka bersentuhan..

Indra: Eh sorry, U ambil lah buku tu..
Luna: Eh tak apa.. U lah ambil..

Indra: Its okay lah.. I boleh cari buku lain..
Luna: Betul ni…?

Indra: Betul.. Tak apa..
Luna: Ouh okay.. Thanks.. U senior or student baru..?

Indra: I student baru.. U?
Luna: Ouh sama lah kita.. Nama I Luna, course Tourism.. U?
Indra: Sedap nama u.. I Indra, course Business..

Mereka pun bersembang sampai keluar library.. Petang tu ada pasar malam, jadi mereka berdua pun berpakat nak pergi pasar malam tu.. Sampai je kat pasar malam tu, mereka berdua rambang mata melihat makanan yang dijual.. Sambil mereka berjalan, Indra seperti terlihat seseorang di hujung pasar..

Indra: Eh.. Itu, Je.. Je…. Jelita!
Luna: Haa? Jelita? Siapa?
Indra: Kejap ye..

Indra pun masuk dicelah celah keramaian untuk mengejar seseorang yang Indra nampak mirip macam Jelita.. Indra pun memanggil manggil nama Jelita..

Indra: Jelita..! Jelita tunggu..!

Tetiba perempuan yang dia kejar tadi berhenti.. Indra pun menyentuh bahu orang tu..

Indra: Jelita….

Perempuan tu menoleh ke arah Indra.. Tapi ternyata perempuan tu bukan Jelita..

Indra: Ehh.. maaf, maafkan saya..

Indra pun berpatah balik ke tempat Luna..

Luna: Jumpa..?
Indra: Tak.. salah orang..

Luna: Ouhh.. sorry kalau I Tanya.. Siapa Jelita..? macam penting je, mesti dia istimewakan bagi u..
Indra: Memang pun! Eh sorry.. Jelita tu kawan baik I time sekolah dulu.. Tapi kitorang berpisah time form 5.. Mybe I terlalu fikirkan dia sampaikan orang lain pun nampak macam Jelita… Eh sorry lah kalau I cerita melalut…
Luna: Tak apa, I tak kesah..

Selepas hari itu, mereka berdua kerap berjumpa.. Suatu hari di tepi tasik dalam UiTM.. Luna dan Indra duduk di tepi tasik.. Luna seperti ingin meluahkan perasaannya..

Luna: Indra, I nak Tanya u sikit boleh?
Indra: Eh Tanya jelah, selama ni u Tanya I macam macam tak minta izin pun… hahaha..

Luna: Yelaah.. I just nak tau, apa yang u rasa bila dekat dengan i..?
Indra: Okay.. I rasa.. U ni comel lah Luna.. hahah

Luna: Indraaaaa.. Serius lah sikit..
Indra: Okay okay sorry.. I happy dekat dengan u, u faham apa yang I rasa, apa yang I luahkan.. U baik, u sopan, u matang.. dan u pakai tudung.. haha

Luna: Ouh..
Indra: Elelele.. Malu lah tu.. I suka u..

Luna: Suka? Maksud u?
Indra: Suka sebagai kawan..

Luna: Ouh.. okay.. I pun suka dengan u, u baik, pandai.. Pandai jaga hati orang..
Indra: Ouh yeke? Yeke I macam tu?

Indra cubit pipi Luna..

Luna: Auch sakit lah Indra..
Indra: U nak comel sangat kalau marah.. hahah..

Mereka berdua bergurau senda sampai matahari terbenam.. Sebenarnya Indra tahu yang Luna suka dekat dia, tapi Indra tak nak hubungan dia dengan Luna menjadi serius, bagi dia cukup lah Luna itu sebagai kawan baik.. Dah lebih dua bulan Indra dan Luna berkawan baik.. Cuti mid sem pun dah tiba, semua pelajar balik ke rumah masing masing selama seminggu.. Luna tinggal di KL.. Setelah empat hari bercuti, tibalah hari yang Luna nanti-nantikan, iaitu birthday dia..

Hari tu Indra mengajak Luna ke KLCC.. Mereka berdua pun keluar.. Luna sampai dulu, mereka janji nak jumpa di taman KLCC.. Luna melihat sekelilig sambil menunggu Indra.. Lama juga Luna tunggu, tak lama lepas tu Indra pun sampai dan minta maaf sebab lambat..

Indra: Sorry Luna sebab lambat..
Luna: Yelah Indra..

Indra: U nak kita buat apa dulu? Nak makan..? I lapar ni..
Luna: Okay, I ikut je..

Indra: Alaa.. U kan birthdaygirl.. U nak makan apa? Kat mana..?
Luna: I nak makan hati je sekarang ni..
Indra: Laaa.. u marah ke..

Indra pegang tangan Luna dan letak tapak tangan Luna di dada Indra.. Luna terpaku..

Indra: Okay, ambil lah hati I lepas tu makan..

Lupa tersenyum melihat Indra.. Mereka berdua pun pergi ke Secret Recipe KLCC.. Lepas dah order, Indra pun nak ke toilet..

Indra: Luna, I nak pergi toilet kejap..
Luna: Okay, jangan lama sangat tau..

Dah sepuluh minit Indra ke toilet, tapi tak balik lagi.. Makanan yang diorder pun dah sampai.. Luna pun text lah Indra..

| To: Indra | Lama lagi ke..? Makanan dah sampai.. |From: Luna
|From: Indra | Sorry, kejap je lagi.. Sabar okay.. |

Selang beberapa minit, Indra pun sampai ke Secret Recipe tu dengan sebuah paper bag.. Indra letak paper bag tu di atas meja dah di tolak ke arah Luna.. Luna agak terkejut..

Indra: Nah ambil lah, I belikan untuk u tadi.. Sebab tu lambat sikit.. Itu je yang I mampu nak bagi u.. Tapi jangan buka sekarang, balik nanti baru u buka okay..
Luna: Thanks Indra.. I terharu sangat..

Lepas mereka makan, mereka berdua pun jalan pusing satu KLCC tu.. Lepas penat berjalan, mereka berdua duduk di taman KLCC..

Luna: Indra, boleh tak kalau I nak tengok apa dalam paper bag ni..?
Indra: Okay.. buka lah..

Luna pun buka, dalam paper bag tu ada pillow kecil berbentuk Love.. Kat pillow tu ada tersulam beberapa ayat.. Indra pun sebut ayat ayat itu..

Indra: Luna, “U Always Be A Special In My Heart” ..

Indra genggam erat tangan Luna..

Indra: Luna, sudi tak u jadi teman hidup i..?

Luna seperti nak menangis.. Belum sempat air matanya nak mengalir, Indra dah lapkan air matanya..

Luna: I tak tau nak cakap apa Indra.. I terharu sangat..
Indra: So u sudi atau tak..?
Luna: Okay.. I.. I.. I sudi..

Indra berbisik ditelinga Luna..

Indra: I Love U..
Luna: I love U too..

Pada saat itu, hati Indra dah terbuka untuk menerima wanita lain untuk menjadi peneman hidup dia.. Apa yang Indra fikirkan, buat apa dia nak sedih fikirkan benda yang dah lepas.. Indra nak beranikan diri untuk mencintai orang lain..

3 TAHUN KEMUDIAN

Indra dan Luna masih menjalinkan hubungan.. Malah mereka dah bertunang.. Lagi 2 bulan mereka akan berkahwin.. Tibalah saat untuk mereka membuat persediaan untuk majlis perkahwinan mereka.. Indrapun pergi berjumpa dengan seorang Wedding Planner yang di suggest oleh kawan dia.. Luna tak dapat ikut sebab dia ada kerja penting yang kena buat.. Sampai je butik, dia pun masuk ke dalam bilik wedding planner tu.. Indra pandang Wedding Planner tu..

Indra: U…. Jelitakan..?

BERSAMBUNG..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bendahari Diraja:

Pengunjung Dari Kerajaan Lain: