Kerabat diRaja:

Thursday, June 7, 2012

BFF Bukan BF #6

Sambungan BFF Bukan BF 5..





3 TAHUN KEMUDIAN

 Indra dan Luna masih menjalinkan hubungan.. Malah mereka dah bertunang.. Lagi 2 bulan mereka akan berkahwin.. Tibalah mereka untuk membuat persediaan untuk majlis perkahwinan mereka.. Indrapun pergi berjumpa dengan seorang Wedding Planner yang di suggest oleh kawan dia.. Luna tak dapat ikut sebab dia ada kerja penting yang kena buat.. Sampai je butik, dia pun masuk ke dalam bilik wedding planner tu.. Indra pandang Wedding Planner tu..

Indra: U…. Jelita! Punya classmate dulukan..? Maya?
Maya: Eh.. U Indra..! Oh my.. Dah lama kita tak jumpa.. Tak sangka kita boleh jumpa kat sini…

Indra: Itulah.. So ni butik u..?
Maya: Lebih kurang macam itulah.. hahah.. U datang sini, so u nak kahwin lah kan..?

Indra: Yup, dua bulan lagi.. Ni i datang sini nak tempah baju..
Maya: Ouh okay.. Mana pasangannya..?

Indra: Dia tak dapat datang..
Maya: Ouh okay.. I rasa lebih baik u datang nanti dengan dia sekali, nanti senang sikit..

Indra: Hmm.. Yelah.. Kalau macam tu lusa I datang sini balik..
Maya: Okay lah kalau macam tu..

Indra pun melangkah keluar dari ruangan Maya.. Tetiba henfon Maya berbunyi..

Maya: Hello.. Apa..? macam mana boleh jadi macam tu..? Kat hospital mana? Okay okay kejap lagi i datang..

Indra keluar dari butik Maya dan menuju ke keretanya.. Indra melihat Maya bergegas keluar dan masuk ke dalam kereta.. Maya hidupkan enjin kereta tapi tak boleh, berkali kali Maya cuba tapi tak boleh.. Kebetulan kereta Maya bersebelahan kereta Indra… Indra pun ketuk tingkap kereta Maya..

Indra: Maya.. u okay ke..?
Maya: Kereta tak boleh hidup lah.. Dah lah anak i ada kat Hospital ni..

Indra: Ouh yeke..? Kalau macam tu, u naik kereta I jelah.. I hantar u..
Maya: Eh tak menyusahkan ke..?
Indra: Tak adalah.. Lagi pun I tak busy hari ni..

Maya pun tumpang kereta Indra ke Hospital.. Sampai je hospital..

Maya: Thanks Indra..
Indra: Okay.. Tak ada hal lah.. Nak I tunggu ke..?

Maya Eh tak perlu lah.. I boleh balik naik teksi..
Indra: Okay kalau macam tu.. Jumpa lagi nanti..

Indra pun pergi.. Maya masuk ke dalam Hospital dan jumpa doctor yang merawat anak dia..

Maya: So macam mana doctor dengan anak saya..? Eh.. u..?
Doktor: Maaaayaa!
Maya: Tak sangka hari ni I dah jumpa dua orang kawan lama..

DUA BULAN KEMUDIAN

Tibalah hari yang di nanti nanti oleh Indra dan Luna, iaitu hari perkahwinan mereka.. Indra kelihatan sangat kacak dan Luna pula kelihatan sangat menawan memakai pakaian yang direka khas oleh Maya untuk mereka berdua.. Perkahwinan mereka biasa biasa saja.. Tapi Indra harap sangat yang Jelita datang ke majlis perkahwinan dia..

Indra: Aku terima nikahnya Luna…………….

 Malam tu Indra dan Luna buka hadiah yang mereka dapat..

Luna: Ni hadiah dari mak long..
Indra: Banyak juga ye..

Luna: Yang ni pula hadiah dari… Siapa yang bagi ni.. emm.. Jelita..
Indra: Haa? Apa..?

Luna: Hadiah ni.. dari Jelita.. Ouh Jelita, kawan baik yang abang cerita dulu tu kan..?
Indra: Yee.. tapi tak kan lah.. Kalau dia datang kenapa dia tak jumpa kita.. dan macam mana dia tau kita kawin hari ni..
Luna: Mungkin ni Jelita lain kot..

Seminggu kemudian Indra pergi berjumpa dengan Maya di butik Maya..

Maya: Haa kenapa u datang jumpa I ni Indra..?
Indra: I nak bagi tahu U something.. Jelita datang time perkahwinan I minggu lepas..

Maya: Ouh bagus lah..! Ehh.. ouh yeke..?
Indra: Tapi dia tak jumpa I pun.. U tau tak Jelita kat mana sekarang..? Dia tinggal kat mana..? U tau?

Maya teringat sesuatu..

DUA BULAN LEPAS (lebih kuranglah..)

Di Hospital.. Maya masuk ke dalam Hospital dan jumpa doctor yang merawat anak dia..

Maya: So macam mana doctor dengan anak saya..? Eh.. u..?
Doktor: Maaaayaa!
Maya: Tak sangka hari ni I dah jumpa dua orang kawan lama..

Doktor: Ouh yeke..? Siapa..?
Maya: Tadi I baru je jumpa Indra.. Sekarang I jumpa u pulak, Jelita..

Jelita: Indra..?? Serius u jumpa dia Maya??
Maya: Ye betul.. Dia datang butik I tadi.. Dia dah nak kahwin.. Tak kan u tak tau.. Bukan u BFF dia ke dulu..
Jelita: Ouh Indra dah nak kahwin..

Jelita pun tak tau apa yang dia rasakan pada saat itu, gembira ada, hampa pun ada..

Jelita: Dulu yelah kami BFF, tapi lepas I pindah sekolah I dah tak dengar kabar tentang dia dah.. Bila dia kahwin..?
Maya: Ouh yeke..? Dua bulan lagi.. U tak nak datang time Indra kahwin nanti..?

Jelita: Eh tak kot.. Kalau boleh I tak nak jumpa dia.. Kalau dia jumpa I nanti, jadi benda lain pulak..
Maya: Yelah Jelita, tapi kalau u ubah fikiran, I boleh bagi alamat dia nanti.. Ehh! anak I macam mana ni Jelita..? Okay ke tak..?

Jelita: Ouh sorry, anak u okay je.. Cuma keracunan makanan biasa.. Lepas anak u makan ubat yang akan I bagi nanti elok lah.. Maya I nak minta tolong boleh..?
Maya: Apa dia Jelita..?

Jelita: Kalau lah nanti Indra tanya pasal I, tolong jangan cakap yang I kerja kat sini..
Maya: Okay Jelita..

Maya tersedar dari mengelamun..

Indra: Maya? Maya..?
Maya: Sorry Indra..

Indra: U tau tak Jelita kat mana..?
Maya: I.. I tak tau lah Indra.. sorry..

Indra pun dah buntu nak cari Jelita kat mana.. Perkahwinan Indra dengan Luna sangat bahagia.. Tak pernah bergaduh.. Mereka berdua saling bertolak ansur.. Selepas bergelar suami, Indra dah tak pernah pun sebut nama Jelita lagi depan Luna.. Ada suatu ketika, Indra nak pergi kerja.. Luna menghampiri Indra..

Luna: Tie abang ni sengetlah..

Indra terdiam dan teringat kembali kenangan dia bersama Jelita time sekolah dulu..

Luna: Abang..? Abang okay tak?
Indra: Abang okay..

SATU TAHUN KEMUDIAN

Di Hospital.. Seorang perempuan yang mengandung berlumuran darah di masukkan ke ruang kecemasan bersalin..

Nurse: Maaf encik.. Encik tak boleh masuk..
Suami pesakit: Tapi nurse saya suami dia..
 Nurse: Ye, tapi ni wad kecemasan.. Harap encik boleh faham..

Suami pesakit terduduk di depan pintu wad kecemasan tu.. Dalam Wad Kecemasan, seorang doctor menghampiri pesakit..

Jelita: Eh.. dia ni..
Nurse: Doktor, suami pesakit ni cakap dia jatuh tangga..

Jelita: Puan, bertahan ye.. macam mana boleh jatuh ni..
Pesakit: Doktor, tolong cakap kat suami saya, yang saya sayang dia sangat.. Dan kalau anak saya selamat, tolong bagi nama anak saya Jelita..

Jelita: Puan, tolong bertahan.. Saya akan cuba sebaik mungkin untuk menyelamatkan puan dengan kandungan puan.. Tolong bertahan ye, puan kena kuat..
Pesakit: Doktor… cakap kat suami saya.. jangan percaya Anggun….

BERSAMBUNG..

Horoscope June 2012

ARIES


March 21- April 20
Unexpected opportunities are seen but research first. Personal affairs are not stable while  expenses can outdo income. Last ten days improve with a chance for a career move.


TAURUS


April 21- May 21
Control expenditure, abstain from making a career move and beware of false start to a romance in the first 20 days. A chance to travel or find a business opportunity comes in the last nine days.


GEMINI


May 22- June 21
Ages 23,32,41 and 50 begin to benefit in all areas. A good time to make a change in financial areas. Last nine days can make you restless, especially in personal affairs.


CANCER


June 22- July 23
A difficult first 21 days that bring stress personal confrontation. Watch your health Last nine days bring opportunity that benefits personal affairs.


LEO


July 24 - August 23
Avoid a temptation to make an investment and be cautious if drawn into romance in the first 21 days. Accidents are possible. Last nine days bring superiors to favour you at work.


VIRGO


August 24 - September 23
You get what you want in the first 21 days. Change will benefit you. A romance blooms, while travel plans appear. Last nine days warn against deception - you may be blamed.


LIBRA


September 23 - October 23
A lucky first 21 days that bring reward. Romance can bloom, while a potential job is yours. Profits in business or expension are seen. A slowdown brings frustration in the last nine days.


SCORPIO


October 24 - November 22
An unexpected benefit seen in business or love affairs. Take the soft approach. Look forward to a change that wins you status in the first 21 days. Last nine days can cause a fierce confrontation.


SAGITTARIUS


November 23 - December 22
A difficult first 21 days that trouble business or personal affairs. A secret can be exposed or you may get blamed. Avoid all things secretive. Travel is seen in the last nine days.


CAPRICON


December 23 - January 20
First 21 days bring profit and romance. Make the change you want. Ages 26,35,44 and 53 do best. Last nine days show reversals in personal affairs while business slows down.


AQUARIUS


January 21 - February 19
Career and business areas get a bosst in the first 21 days. Also, personal affairs do well. A good chance to improve your status. Last nine days warn of the danger of an accident.


PISCES


February 20 - March 20
A difficult first 21 days that bring deception. Romance is troubled, while career or business meets opposition. Last nine days improve dramatically, but always research plans first.

Wednesday, June 6, 2012

BFF Bukan BF #5

Sambungan BFF Bukan BF #4..

Jelita: Hey pulangkan fon aku laaaahh…!

Jelita buka kasut dia dan baling kearah orang gila tu.. Tanpa tak sengaja orang gila tu terkejut dan tercampak henfon Jelita ke dalam longkang.. Jelita pun ambil lah henfon dia kat dalam longkang tu tapi dah rosak.. Orang gila tu pun terus hilang..

SETAHUN KEMUDIAN

Dah seminggu Indra bergelar mahasiswa di UiTM Melaka.. Kehidupannya berjalan seperti biasa setelah tamat persekolahan.. Masih single, dia sudah cukup trauma untuk bercinta.. Sekarang dia kena menempuh alam Universiti.. Sampai sekarang dia tak ada kabar langsung tentang Jelita.. Tapi dia tetap berharap yang dia boleh jumpa Jelita dan minta maaf atas apa yang dia dah lakukan dulu..

Petang tu Indra pergi ke libraby untuk pinjam sebuah buku untuk assignmentnya.. Indra pun carilah buku yang dia nak di sepanjang rak buku.. Tak lama lepas tu Indra pun jumpa buku yang dia nak.. Masa dia nak ambil buku tu tiba-tiba ada seorang perempuan nak ambil buku tu juga, tangan mereka bersentuhan..

Indra: Eh sorry, U ambil lah buku tu..
Luna: Eh tak apa.. U lah ambil..

Indra: Its okay lah.. I boleh cari buku lain..
Luna: Betul ni…?

Indra: Betul.. Tak apa..
Luna: Ouh okay.. Thanks.. U senior or student baru..?

Indra: I student baru.. U?
Luna: Ouh sama lah kita.. Nama I Luna, course Tourism.. U?
Indra: Sedap nama u.. I Indra, course Business..

Mereka pun bersembang sampai keluar library.. Petang tu ada pasar malam, jadi mereka berdua pun berpakat nak pergi pasar malam tu.. Sampai je kat pasar malam tu, mereka berdua rambang mata melihat makanan yang dijual.. Sambil mereka berjalan, Indra seperti terlihat seseorang di hujung pasar..

Indra: Eh.. Itu, Je.. Je…. Jelita!
Luna: Haa? Jelita? Siapa?
Indra: Kejap ye..

Indra pun masuk dicelah celah keramaian untuk mengejar seseorang yang Indra nampak mirip macam Jelita.. Indra pun memanggil manggil nama Jelita..

Indra: Jelita..! Jelita tunggu..!

Tetiba perempuan yang dia kejar tadi berhenti.. Indra pun menyentuh bahu orang tu..

Indra: Jelita….

Perempuan tu menoleh ke arah Indra.. Tapi ternyata perempuan tu bukan Jelita..

Indra: Ehh.. maaf, maafkan saya..

Indra pun berpatah balik ke tempat Luna..

Luna: Jumpa..?
Indra: Tak.. salah orang..

Luna: Ouhh.. sorry kalau I Tanya.. Siapa Jelita..? macam penting je, mesti dia istimewakan bagi u..
Indra: Memang pun! Eh sorry.. Jelita tu kawan baik I time sekolah dulu.. Tapi kitorang berpisah time form 5.. Mybe I terlalu fikirkan dia sampaikan orang lain pun nampak macam Jelita… Eh sorry lah kalau I cerita melalut…
Luna: Tak apa, I tak kesah..

Selepas hari itu, mereka berdua kerap berjumpa.. Suatu hari di tepi tasik dalam UiTM.. Luna dan Indra duduk di tepi tasik.. Luna seperti ingin meluahkan perasaannya..

Luna: Indra, I nak Tanya u sikit boleh?
Indra: Eh Tanya jelah, selama ni u Tanya I macam macam tak minta izin pun… hahaha..

Luna: Yelaah.. I just nak tau, apa yang u rasa bila dekat dengan i..?
Indra: Okay.. I rasa.. U ni comel lah Luna.. hahah

Luna: Indraaaaa.. Serius lah sikit..
Indra: Okay okay sorry.. I happy dekat dengan u, u faham apa yang I rasa, apa yang I luahkan.. U baik, u sopan, u matang.. dan u pakai tudung.. haha

Luna: Ouh..
Indra: Elelele.. Malu lah tu.. I suka u..

Luna: Suka? Maksud u?
Indra: Suka sebagai kawan..

Luna: Ouh.. okay.. I pun suka dengan u, u baik, pandai.. Pandai jaga hati orang..
Indra: Ouh yeke? Yeke I macam tu?

Indra cubit pipi Luna..

Luna: Auch sakit lah Indra..
Indra: U nak comel sangat kalau marah.. hahah..

Mereka berdua bergurau senda sampai matahari terbenam.. Sebenarnya Indra tahu yang Luna suka dekat dia, tapi Indra tak nak hubungan dia dengan Luna menjadi serius, bagi dia cukup lah Luna itu sebagai kawan baik.. Dah lebih dua bulan Indra dan Luna berkawan baik.. Cuti mid sem pun dah tiba, semua pelajar balik ke rumah masing masing selama seminggu.. Luna tinggal di KL.. Setelah empat hari bercuti, tibalah hari yang Luna nanti-nantikan, iaitu birthday dia..

Hari tu Indra mengajak Luna ke KLCC.. Mereka berdua pun keluar.. Luna sampai dulu, mereka janji nak jumpa di taman KLCC.. Luna melihat sekelilig sambil menunggu Indra.. Lama juga Luna tunggu, tak lama lepas tu Indra pun sampai dan minta maaf sebab lambat..

Indra: Sorry Luna sebab lambat..
Luna: Yelah Indra..

Indra: U nak kita buat apa dulu? Nak makan..? I lapar ni..
Luna: Okay, I ikut je..

Indra: Alaa.. U kan birthdaygirl.. U nak makan apa? Kat mana..?
Luna: I nak makan hati je sekarang ni..
Indra: Laaa.. u marah ke..

Indra pegang tangan Luna dan letak tapak tangan Luna di dada Indra.. Luna terpaku..

Indra: Okay, ambil lah hati I lepas tu makan..

Lupa tersenyum melihat Indra.. Mereka berdua pun pergi ke Secret Recipe KLCC.. Lepas dah order, Indra pun nak ke toilet..

Indra: Luna, I nak pergi toilet kejap..
Luna: Okay, jangan lama sangat tau..

Dah sepuluh minit Indra ke toilet, tapi tak balik lagi.. Makanan yang diorder pun dah sampai.. Luna pun text lah Indra..

| To: Indra | Lama lagi ke..? Makanan dah sampai.. |From: Luna
|From: Indra | Sorry, kejap je lagi.. Sabar okay.. |

Selang beberapa minit, Indra pun sampai ke Secret Recipe tu dengan sebuah paper bag.. Indra letak paper bag tu di atas meja dah di tolak ke arah Luna.. Luna agak terkejut..

Indra: Nah ambil lah, I belikan untuk u tadi.. Sebab tu lambat sikit.. Itu je yang I mampu nak bagi u.. Tapi jangan buka sekarang, balik nanti baru u buka okay..
Luna: Thanks Indra.. I terharu sangat..

Lepas mereka makan, mereka berdua pun jalan pusing satu KLCC tu.. Lepas penat berjalan, mereka berdua duduk di taman KLCC..

Luna: Indra, boleh tak kalau I nak tengok apa dalam paper bag ni..?
Indra: Okay.. buka lah..

Luna pun buka, dalam paper bag tu ada pillow kecil berbentuk Love.. Kat pillow tu ada tersulam beberapa ayat.. Indra pun sebut ayat ayat itu..

Indra: Luna, “U Always Be A Special In My Heart” ..

Indra genggam erat tangan Luna..

Indra: Luna, sudi tak u jadi teman hidup i..?

Luna seperti nak menangis.. Belum sempat air matanya nak mengalir, Indra dah lapkan air matanya..

Luna: I tak tau nak cakap apa Indra.. I terharu sangat..
Indra: So u sudi atau tak..?
Luna: Okay.. I.. I.. I sudi..

Indra berbisik ditelinga Luna..

Indra: I Love U..
Luna: I love U too..

Pada saat itu, hati Indra dah terbuka untuk menerima wanita lain untuk menjadi peneman hidup dia.. Apa yang Indra fikirkan, buat apa dia nak sedih fikirkan benda yang dah lepas.. Indra nak beranikan diri untuk mencintai orang lain..

3 TAHUN KEMUDIAN

Indra dan Luna masih menjalinkan hubungan.. Malah mereka dah bertunang.. Lagi 2 bulan mereka akan berkahwin.. Tibalah saat untuk mereka membuat persediaan untuk majlis perkahwinan mereka.. Indrapun pergi berjumpa dengan seorang Wedding Planner yang di suggest oleh kawan dia.. Luna tak dapat ikut sebab dia ada kerja penting yang kena buat.. Sampai je butik, dia pun masuk ke dalam bilik wedding planner tu.. Indra pandang Wedding Planner tu..

Indra: U…. Jelitakan..?

BERSAMBUNG..

Monday, June 4, 2012

Lawak Kampus Jilid 13

Okay Keith dah keluarkan Lawak Kampus Jilid 13 !


Apa korang tunggu lagi, beli lah sekarang!

p/s: Aku Lawak Kampus Jilid 12 pun tak habis baca lagi..LOL 

BFF Bukan BF #4

Sambungan BFF Bukan BF #3


SATU BULAN KEMUDIAN

Indra baru balik dari main futsal di taman.. Dalam perjalan dia pulang ke rumah, Indra singgah sebentar di rumah Anggun.. Dari jauh Indra terpandang sebuah kereta di hadapan rumah Anggun.. Tak lama lepas tu kereta itu bergerak pergi, Indra perasan yang memandu kereta tu seorang lelaki.. Sampai saja Indra di hadapan rumah Anggun, Anggun pun keluar..

Anggun: Hye sayang..
Indra: Sayang, siapa lelaki yang datang rumah u tadi..?
Anggun: Haa? Err.. Siapa? Mana ada siapa lah.. U salah tengok kot..
Indra: Yeke? Tadi I nampak..
Anggun: Mybe jiran sebelah kot.. Lupakan jelah..

Indra pun mengiakan kata kata Anggun.. Mereka berdua bersembang sampai senja..

CUTI BULAN MARCH

Hari pertama cuti, Sabtu.. Indra call Anggun dan mengajak Anggun keluar.. Tapi Anggun tak nak sebab katanya dia balik ke kampung.. Petang tu Indra main futsal di taman, habis je main futsal Indra pun duduk di tepi gelanggang futsal tu.. Indra call Anggun berkali kali tapi Anggun tak jawab.. Indra pun bengang dan terus balik.. Dalam perjalan pulang, Indra nak lalu di depan rumah Anggun.. Dia nak tengok betul atau tak yang Anggun tu balik kampung..

Sampai je rumah Anggun, dia Nampak pagar rumah Anggun terbuka.. Jadi dia pun jerit lah nama Anggung berkali kali, tak lama lepas tu mak Anggun keluar..

Mak Anggun: Anggun keluar lah dek.. kamu siapa?
Indra: Ouh.. keluar? Bukan balik kampung?

Mak Anggun: Balik kampung? Eh mana ada, dia keluar pergi Bandar je.. Kamu ni siapa? Kawan dia?
Indra: Ouh yeke? Saya Indra..

Mak Anggun: Ouh Indra..! Maaflah makcik tak berapa nampak kalau tak pakai cermin mata.. Masuk lah, kejap lagi balik lah dia tu.. Masuk masuk..
Indra: Eh tak apa lah makcik.. Saya nak balik ni ada hal..
Mak Anggun: Ouh yelah yelah..

Tiba tiba sebuah kereta datang di hadapan rumah Anggun.. Dalam kereta tu ada seorang lelaki dan Anggun yang sedang tidur, Indra agak terkejut melihat apa yang dia sedang lihat.. Lelaki dalam kereta tu mengejutkan Anggun dan Anggun tersedar.. Apalagi terkejut Anggun melihat Indra ada di depan rumahnya..

Mak Anggun: Haa tu mereka dah balik..

Anggun keluar dari kereta dengan ketakutan..

Anggun: Indraa… I tak nak u fikir bukan bukan..
Indra: Fikir apa? U cakap u balik kampung? Ke u balik kampung jantan tu?

Lelaki dalam kereta tu keluar..

Wan: Ehhh, mulut kau elok sikit..
Anggun: Indra please jangan macam ni, I akan ceritakan semuanya..

Wan: Siapa dia ni sayang?
Indra: Sayang? Dia panggil u sayang Anggun?

Anggun tak terkata apa apa..

Mak Anggun: Eh apa ni? Indra.. ni Wan, bakal tunang Anggun.. Kamu ada apa apa dengan Anggun ke?
Indra: Tunang? What? Apa semua ni Anggun?

Anggun memulakan lakunannya..

Anggun: Erhh! Dah lah Indra! Baik u pergi dari sini, boleh tak kalau satu hari u tak kacau hidup i? Kan I dah cakap I tak suka u, tapi u tetap terhegeh hegeh kat i.. ni Wan bakal tunang I, cuti bulan lima nanti kitorang akan tunang dan lepas SPM kitorang akan Kahwin..

Indra: Kau memang tak ada perasaan kan Anggun? Kenapalah aku ni boleh percaya dengan kau, kenapalah aku ni bodoh sangat boleh sayang kau, Cinta kau! Kenapalah aku ni bodoh sangat!

Anggun: Eeee, please lah.. I tak suruh pun u sayang i.. Itu u punya pasal lah.. Dan I tak pernah ada hati pun dengan u.. U yang syok sendiri..
Wan: Ehh dah lah, kau jangan nak buat malu kat sini.. baik kau balik jelah..

Indra pun pergi dari situ..

Mak Anggun: Laa Indra suka Anggun?
Anggun: Ye mama, Indra tu dah gila bayang dengan Anggun.. Dia boleh cakap kat satu sekolah yang Anggun ni girlfriend dia.. Malu Anggun tau mama..
Mak Anggun: Ish sampai macam tu ye.. mama rasalah Indra tu macam mental je..

Mereka pun bersembang dan masuk ke rumah.. Di rumah Indra, Indra seperti sudah hilang akal.. Dia rasa dirinya sangat bodoh, bodoh kerana dipermainkan dengan seorang perempuan, perempuan yang sangat dia cintai.. Dia pun tak sangka yang Anggun macam tu.. Tak lama lepas tu dia terfikir..

Indra: Jelita..! Aku dah bersalah sangat dengan Jelita, sepatutnya aku percaya apa yang dia cakap.. Aku kena minta maaf dengan dia..

Indra call Jelita berkali kali tapi tak boleh.. Indra terus bergegas ambil kunci motor dan pergi ke rumah Jelita.. Sampai je rumah Jelita, Indra lihat pagar rumah Jelita dan dikunci dan Indra jenguk ke dalam rumah Jelita, kosong.. Seperti Jelita sudah berpindah.. Jiran rumah Jelita keluar..

Indra: Pakcik, dorang dah pindah ke?
Jiran Jelita: A’ah dah pindah pagi tadi..

Hampa yang Indra rasakan saat itu.. Beribu sesalan yang membelenggu hati Indra.. Dia berharap sangat apa yang terjadi ini hanya mimpi.. Indra check Facebook Jelita tapi dah tak ada.. Indra mention Jelita di Twitter tapi tak dapat respon.. Cuti seminggu pun dah habis.. Waktu rehat di sekolah, Indra menegur salah seorang classmate Jelita..

Indra: Kau nampak Jelita tak?
Maya: Jelita? Kau tak tau ke Indra.. Dia kan BFF kau tak kan tak tau..
Indra: Tau apa? Aku tak tau apa apa..

Maya: Jelita dah pindah sekolah.. Anggun pun sama.. Kenapa mengapa aku tak sure..
Indra: Pindah sekolah kat mana?
Maya: Siapa? Jelita? Ke Anggun?

Indra: Jelita lah.. Anggun tak tau pun tak apa.. Mampus dia lah..
Maya: Aik.. macam tu pulak.. Yang aku tau Jelita dah pindah sekolah kat Sabah..
Indra: Ouh okay okay, thanks Maya..
Maya: Okay hensem..

Indra kecewa sangat, kecewa dengan diri dia, kecewa dengan apa yang dia buat dengan Jelita.. Sepatutnya dia lebih percayakan Jelita dari Anggun, sebab dia kenal Jelita lagi lama dari Anggun.. Sekarang bukan saja dia dah tak ada girlfriend, tapi juga hilang kawan baik..

DUA MINGGU SEBELUM

Di rumah Jelita.. Ayah Jelita memberi tahu keluarganya yang Ayahnya telah ditukarkan tugas ke Sabah.. Ayah Jelita seorang polis..

Ayah Jelita: Kamu dah cakap kat Indra yang kamu nak pindah sekolah?
Jelita: Tak perlu pun ayah, dia tak akan kesah pun kalau Jelita cakap.. Baik Jelita tak payah cakap je..

Ayah: Ayah tahulah yang kamu tu gaduh dengan dia, tapi dia kan kawan kamu dari kecil..
Jelita: Ye Jelita pun tahu tu, tapi dia sendiri cakap yang Jelita tak ada kena mengena dengan hidup dia dah..
Ayah: Yelah, suka hati kamu lah nak cakap ke tak..

SEHARI SEBELUM CUTI BULAN MARCH

Di sekolah, Jelita memberi tahu kawan sekelasnya yang dia mahu pindah sekolah ke Sabah.. Jelita menghampiri Anggun..

Jelita: Anggun.. I sebenarnya bukan nak sangat cakap dengan u, tapi.. I nak minta tolong, I nak u bagi tau Indra yang I nak pindah..
Anggun: Okay.. Tengoklah kalau I rajin I bagi tau lah..

Time balik sekolah, Jelita jalan seorang diri sambil bertelefon dengan sepupunya.. Tiba tiba datang orang gila dari belakang dan rampas henfon Jelita.. Orang gila tu terus lari.. Jelita pun apalagi, dia kejar lah orang gila tu..

Jelita: Hey pulangkan fon aku laaaahh…!

Jelita buka kasut dia dan baling kearah orang gila tu.. Tanpa tak sengaja orang gila tu terkejut dan tercampak henfon Jelita ke dalam longkang.. Jelita pun ambil lah henfon dia kat dalam longkang tu tapi dah rosak.. Orang gila tu pun terus hilang..

BERSAMBUNG..

Friday, June 1, 2012

BFF Bukan BF #3

Sambungan BFF Bukan BF #2..

“Siapa lelaki tu… Ouh ye! Lelaki tulah yang dalam gambar tu..”

Lelaki misteri tu mencium tangan Anggun.. Anggun pun keluar dari kereta dan masuk ke dalam rumah.. Keesokkannya di sekolah ada kelas tambahan.. Jelita masuk ke dalam Toilet dan melihat Anggun sedang membetulkan ikatan rambutnya.. Anggun menjeling Jelita..

Jelita: Seronok keluar dengan “Uncle” u semalam?
Anggun: Macam mana u tau?? Ouhhh… Mesti BFF u yang cakap kan.. U tak perlu nak sebok sangatlah Jelita..
Jelita: I bukan nak sebok, I just pelik.. Muda ye Uncle u, tapi yang I lagi pelik kan.. Kenapa perlu u simpan gambar Uncle u dalam purse u tu?? (senyum)

Anggun membisu..

Jelita: Kenapa diam?? Semalam u keluar dengan Uncle u ke or scandal u??
Anggun: Hye u jangan merepeklah! U jangan nak tuduh tuduh!
Jelita: I bukan nak tuduh, semalam I nampak u balik naik kereta dengan lelaki tu.. Kalau betul tu Unclu u, perlu ke sampai dia nak cium tangan u..??

Anggun: Kalau betul sekali pun kenapa? U nak cakap kat Indra? Cakaplah! I tak takut pun, dan u yang perlu takut sebab I’m sure  yang Indra tak akan percaya apa yang u cakap.. Dia dah sayang sangat kat I, Jelita..

KRIIIIIINNNGGGGGGG!! (bunyi loceng)

Jelita tak membalas apa apa.. Anggun pun terus keluar dari toilet.. Dalam kelas Anggun dah tak duduk sebelah Jelita.. Jelita pun asek terfikir apa yang Anggun cakap tadi, dia pun tak pasti nak cakap ataupun tak.. Kalau tak cakap, nanti cinta Indra akan dipermainkan dengan Anggun.. Tapi kalau cakap, belum tentu Indra akan percaya..

Time rehat.. Indra dan Anggun rehat bersama, tapi Anggun mengajak Indra ke tempat yang sunyi sikit.. Anggun ingin bercakap sesuatu kat Indra..

Indra: Kenapa ni sayang? U ada benda nak cakap ke?
Anggun: Ye, memang ada..

Anggun mengeluarkan air matanya..

Indra: Sayang, kenapa ni? U ada masalah ke? Jangan lah nangis.. Please..
Anggun: I rasa serba salah nak cakap kat u.. I bukan nak burukkan sesiapa.. Tapi…
Indra: Sayang cakap jelah.. Ada orang buat u sakit hati ke?
Anggun: Jelita..

Indra: Jelita?? Kenapa dengan dia? Apa yang dia buat sampai u macam ni?
Anggun: Jelita tuduh I bukan bukan, dia cakap I ada lelaki lain.. Sedangkan I ada u seorang je sayang.. I sayang u sorang je.. Lagi dia cakap yang I ni tak boleh nak bahagiakan u.. Dia boleh hina I lagi, dia cakap I ni perempuan murah yang pindah sekolah ni, lepas tu nak rampas u dari dia.. I pun tak tau yang dia cemburu dengan kita atau apa.. I pun tak tau..

Indra: Tak kan lah Jelita nak buat macam tu.. dah melampau sangat tu..
Anggun: If u tak percaya tak apa lah.. I tau Jelita tu BFF u..

Anggun nak pergi tapi Indra pegang tangan Anggun..

Indra: Sayang, I percaya kat u.. Lepas ni apa je yang Jelita cakap kat u, u buat bodoh je okay..

Dalam masa yang sama, Jelita masih berfikir macam nak cakap kat Indra.. Jelita tak nak Indra diperbodohkan dengan Anggun.. Habis je waktu sekolah, Jelita terlihat Indra berdiri dihadapan toilet perempuan, Jelita pun menghampiri Indra..

Jelita: Indra.. Dapat jugak I jumpa u..
Indra: Apa yang u nak??
Jelita: I nak cakap sikit..
Indra: Nak cakap apa? Pasal Anggun? Dah lah Jelita,u jangan nak buat cerita yang bukan bukan..

Jelita: Haa? Apa u ni Indra.. I tak cakap apa pun lagi, boleh tak u dengar dulu apa yang I nak cakap sebelum u nak cakap yang bukan bukan pasal i..
Indra: Cakaplah apa yang u nak cakap..
Jelita: Apa yang I nak cakap ni bukan berniat nak rosakkan hubungan u.. Tapi I tak nak u dipermainkan je.. Anggun ada orang lain.. Maksud I, dia ada lelaki lain..

Indra: U jangan nak buat ceritalah Jelita.. U ingat I senang senang nak percaya ke?
Jelita: Tapi time I balik dari taman semalam I nampak..

Anggun keluar dari Toilet..

Anggun: U nampak apa Jelita? Apa lagi yang u nak fitnah i? Tak cukup u hina I, u cakap I bukan bukan.. Apa lagi? Kalau u memang betul tak suka I couple dengan Indra, Fine! I boleh pergi..

Anggun menangis.. Jelita tergamam melihat Anggun..

Jelita: I fitnah apa? Dan bila masa I hina u pulak? Apa yang u cakap ni Anggun? Siapa yang buat cerita sekarang ni? I ke U?
Indra: Eh dah lah! I malas nak dengar semua ni.. Jelita, I tak sangka u macam ni.. I ingat u boleh jadi kawan I yang boleh I percaya.. Tapi tak, u PENIPU!

Jelita terdiam kaku.. Indra dan Anggun pun beredar dari tempat tu.. Jelita melihat mereka berdua dengan air mata yang bertitisan..

Jelita: Tengku Indra! Satu hari nanti u pasti akan menyesal dengan semua ni dan apa yang u dah cakap.. U akan menyesal..!

Indra berhenti berjalan dan menoleh kearah Jelita..

Indra: Putri Jelita, I lagi menyesal sebab kenal u.. I sangat menyesal sebab jadi BFF u.. dan u dah tak ada kena mengena dengan hidup I lagi.. Tak ada!

Hancur hati Jelita seperti gelas kaca yang terjatuh ke lantai apabila mendengar kata kata Indra.. Dia tak sangka yang Indra akan cakap macam tu kat dia.. Bukan dendam dan bukan juga benci yang Jelita rasakan pada saat itu, tapi rasa menyesal sebab tak boleh nak yakinkan Indra yang dia dah dipermainkan.. Dia kalah dengan air mata Anggun yang palsu itu.. Kehidupan Jelita di dalam dan luar sekolah berjalan seperti biasa seperti tidak pernah kenal Indra dan Anggun selepas kejadian itu.. Hatinya sudah mati untuk percaya yang mereka berdua itu wujud..

SATU BULAN KEMUDIAN

Indra baru balik dari main futsal di taman.. Dalam perjalan dia pulang ke rumah, Indra mahu singgah sebentar di rumah Anggun.. Dari jauh Indra terlihat sebuah kereta di hadapan rumah Anggun.. Tak lama lepas tu kereta itu bergerak pergi, Indra perasan yang memandu kereta tu seorang lelaki.. Sampai saja Indra di hadapan rumah Anggun, Anggun pun keluar..

Anggun: Hye sayang..
Indra: Sayang, siapa lelaki yang datang rumah u tadi..?


BERSAMBUNG..


BFF Bukan BF #4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bendahari Diraja:

Pengunjung Dari Kerajaan Lain: