Kerabat diRaja:

Sunday, May 27, 2012

BFF Bukan BF #2

Sambungan BFF Bukan BF #1..



Indra: I suka kat Anggun, u rasa kami sesuai tak??

Agak tersentap hati Jelita bila mendengar luahan hati Indra.. Sedikit cemburu dia rasakan, tapi apa yang Jelita fikirkan mereka memang tak boleh bercinta sesama mereka berdua.. Bagi Jelita, Indra tu cukup sekadar BFF bukan BF..

Jelita: I rasa, Anggun tu cantik.. Malah lagi cantik dari i..
Indra: So I dengan Anggun memang sesuailah?
Jelita: Emm, yee.. Tapi..

Fon Indra berbunyi..

Indra: Sorry, Hello..

Rupanya Anggun yang call Indra.. Hari pun dah lewat senja dan mereka pun balik.. Malam tu Jelita on Facebook, terkejut Jelita bila tengok “Tengku Indra In Open Relationship With Anggun Lestari”.. Agak terkilan lah Jelita sebab Indra tak cakap pun yang dia dah couple.. Bagi Indra pulak, dia tak nak cakap sebab nak bagi tahu Jelita kat sekolah esok.. Keesokkannya di dalam kelas Jelita..

Anggun: Thanks sebab bagi I couple dengan Indra..
Jelita: Ouh yeke? Korang couple?
Anggun: Yup baru semalam.. Indra tu baik sangatkan..”

Jelita hanya mampu berharap yang Anggun boleh membahagiakan kawan baiknya, Indra..

Jelita: Saya harap korang berdua boleh bahagia..
Anggun: I hope so lah.. Jelita, I nak cakap sikit boleh?
Jelita: Apa dia..?
Anggun: Memandangkan I dah couple dengan Indra.. Boleh tak u bagi kami ruang.. maksud I, biarkan kami berdua je.. boleh??
Jelita: Ha?? Tapi Indra tu BFF saya??
Anggun: Ye, semua orang tau Indra tu BBF u, tapi u kena ingat, dia BFF bukan BF u pun..

Jelita terdiam tak berkata, dia berfikir apa yang Anggun cakap tu betul.. Dia dengan Indraa hanya kawan dan sekarang Anggun tu GF Indra, GF lebih dapat perhatian dari BFF.. Tiba waktu rehat Indra menunggu mereka di depan kelas.. Indra melihat wajah Jelita agak murung.. Anggun keluar dulu dari kelas, Jelita pula duduk membeku ditempat duduknya..

Indra: Kenapa dengan Jelita tu? Dia sakit ke?
Anggun: Entahlah sayang, tetiba je dia macam tu.. Eh jom lah pergi kantin, I lapar lahh..
Indra: Kejaplah..

Indra masuk ke dalam kelas dan menegur Jelita..

Indra: Jelita, u okay tak ni? U sakit ke? Cakap lah kat i??
Jelita: I.. I okay.. I period je.. u pergi lah rehat.. I nak stay dalam kelas je..
Indra: Betul ni?

Anggun menyampuk..

Anggun: Tak apalah, nanti kitorang seludup makanan dari kantin untuk U ye Jelita..
Jelita: Eh tak payah lah.. I tak ada selera nak makan, korang pergi lah, nanti rehat habis..
Anggun: Haa, dengar tu sayang, Jelita pun suruh kita pergi.. jom lah..
Jelita: Okay okay, Jelita u takecare okay..

Semenjak dari hari itu hubungan Jelita dengan Indra kurang mesra.. Dia pergi sekolah sendiri, rehat pun dengan orang lain.. Balik sekolah sendiri.. Kawan sekolah yang lain pun pelik melihat hubungan Jelita dengan Indra kurang intim walaupun mereka hanya BFF.. Tapi kawan mereka pun tau yang Indra dah couple dengan Anggun.. Suatu hari time nak rehat Jelita melihat Indra dididepan kelasnya..

Jelita: Indra, kenapa tie kau ni senget?

Jelita ingin membetulkan tapi Indra menepis tangan Jelita..

Indra: Eh tak payah..
Jelita: Yelah.. Jom rehat?? Dah lama kita tak rehat sama kan??

Anggun keluar dari kelas..

Anggun: Sayang, jom teman I pergi bilik guru, nak hantar buku ni lah.. eh apa tie ni senget..

Anggun membetulkan tie Indra..

Indra: Ouh okay, Jelita kau pergilah rehat dulu..

Jelita pun pergilah rehat seorang diri.. Sudah hampir dua bulan Indra dan Anggun couple.. Jelita melihat hubungan mereka berdua macam bahagia je.. Jadi Jelita pun tak nak lah jadi perosak kepada perhunbungan Indra dan Anggun.. Suatu hari ketika Anggun ingin bangun dari tempat duduknya, pursenya terjatuh diatas lantai.. Jelita terus mengambil dan membuka purse Anggun.. Dalam purse Anggun ada gambar seorang lelaki, tapi bukan Indra.. Jelita agak pelik.. Ketika Anggun nak keluar kelas dia terasa yang pursenya tak ada.. Lalu dia patah bali ketempat duduknya..

Anggun: Woi! Apa masalah U ni nak tengok purse i?
Jelita: Saya tengok je, purse awak jatuh tadi.. Siapa lelaki dalam gambar ni?

Anggun terus merampas pursenya lalu menolak bahu Jelita..

Anggun: U jangan seboklah..! Siapa ke atau apa sekali pun u tak perlu tahu..

Anggun terus pergi tinggalkan Jelita dalam kelas.. Petang jumaat, Jelita berjalan kaki menuju ke taman.. Sampai saja taman, Jelita melihat Indra duduk seorang diri di atas jongkang jongkit.. Jelita pun menuju ke arah Indra..

Jelita: Hye Indra..
Indra: Eh Jelita..

Jelita: Anggun tak ada?
Indra: Tak dia cakap dia keluar dengan uncle dia.. eh I rindu u.. U tak rindu sayang u ni ke?

Jelita: Hahah, I pun rindu u jugak.. u lah yang lupa i..
Indra: Eh mana ada lah, I tak pernah langsung lupakan u.. U BFF I kot..

Jelita: Emm yelah, Indra, I nak Tanya sikit, u pernah ke tengok dalam purse Anggun..?
Indra: Tak pernah pun, dia tak bagi.. Lagi pun I tak kesah lah.. Kenapa??
Jelita: Eh tak ada apa..

Mereka pun berbual sampai ke senja.. Bila dah lewat senja mereka berdua pun nak balik.. Jelita jalan seorang diri, semasa dalam perjalanan pulang, dari jauh Jelita terlihat ada satu kereta berhenti di depan rumah Anggun.. Dalam kereta tu ada Anggun dan seorang lelaki, lelaki tu macam pernah Jelita lihat.. Tapi dia tak pasti..

Jelita: Siapa lelaki tu… Ouh ye! Lelaki tulah yang dalam gambar tu..

Lelaki misteri tu mencium tangan Anggun..

BERSAMBUNG

Saturday, May 26, 2012

BFF Bukan BF #1


Indra dan Jelita telah berkawan baik dari sekolah rendah lagi.. mereka tetap berkawan sampai sekolah menengah.. Mereka telah menjadi gossip hangat dalam sekolah, ramai yang fikir mereka berdua pasangan kekasih.. Tapi hakikatnya mereka hanya berkawan baik..

Pernah juga mereka terfikir untuk bercouple, dan ramai juga kawan mereka suruh bercouple  tapi terlalu aneh bagi mereka kerana terlalu lama mereka berkawan, perasaan hanya sebagai adik beradik je.. Kemana je Indra pergi mesti ada Jelita, dan kemana je Jelita pergi mesti ada Indra.. Bila kawan sekolah mereka melihat Indra atau Jelita jalan berseorangan, mesti kawan mereka pelik..

Boleh di katakana mereka berdua Top Model dalam sekolah tu, menjadi tumpuan umum.. Lagi lagi dengan wajah mereka yang Kacak dan Cantik.. Indra dan Jelita tak sama kelas, kelas mereka bersebelahan.. Kalau Indra pergi ke kelas Jelita, budak kelas Jelita dah tau dah siapa Indra nak jumpa.. Begitu juga bila Jelita pergi ke kelas Indra..  Seperti pasangan kekasih gitu..

Setiap kali waktu rehat Indra akan tunggu Jelita di depan kelas dan mereka akan rehat bersama.. Boleh dikatakan mereka ni lagi sweet dari pasangan yang bercinta.. Sekarang mereka di tingkatan 5, sudah seminggu persekolah berlalu selepas cuti panjang.. Pagi Isnin di kelas Jelita sangat sunyi, semua pelajar sibuk dengan hal masing masing sambil menanti kedatangan cikgu mereka.. Tidak lama kemudian guru kelas Jelita pun masuk bersama dengan seorang pelajar perempuan.. Jelita memandang je pelajar baru tu..

Cikgu mereka pun meminta untuk pelajar baru itu memperkenalkan diri..
“Good Morning, nama I Anggun Lestari Binti Dato’ Mansor Shah, u alls boleh panggil I Anggun”

Pelajar lain pun agak terpegun melihat kecantikan Anggun.. Sesiapa yang melihatnya pasti tergoda.. Memandangkan meja disebelah Jelita kosong, cikgu pun mengarahkan Anggun duduk disebelah Jelita.. Jelita memberikan senyuman kepada Anggun..

Jelita: “Hai, nama saya Jelita”
Anggun: “Ouh, okay.. Nama I dah tau kan?”

Jelita hanya mendiamkan diri seperti tahu sifat Anggun.. Apabila tiba waktu rehat, seperti biasa Indra pun tunggu Jelita di depan kelas.. Indra agak terkejut sedikit melihat ada pelajar baru di kelas Jelita..

Jelita: “Anggun awak tak nak rehat ke?”
Anggun: “Kejap lagi I turun u pergilah dulu..”
Jelita: “Okay, kawan I pun dah tunggu tu”
Anggun:“Kawan ke boyfriend?”
Jelita:“Kawan jelah”

Jelita pun meninggalkan Anggun didalam kelas..

Jelita: “Sorry, lama tunggu?”
Indra: “Dah biasa dah pun.. haha”

Jelita membetulkan tie Indra yang senget sedikit..

Indra: “Alolo, baiknya betulkan tie sayang dia..”
Jelita: “Sayang apa nya? u ni selekeh lah..”
Indra: “Mana ada, Eh tu pelajar baru ke?”
Jelita: “A’ah, baru masuk pagi tadi.. Anggun nama dia..”
Indra: “Ouh, dia tak pergi rehat ke? Ajak lah dia sekali rehat dengan kita..”
Jelita: “Dah tapi..”

Indra terus masuk dalam kelas dan menegur Anggun.. Indra agak terpaku melihat Anggun dan Anggun pun terpaku melihat Indra.. Seperti cinta padangan pertama..

Indra: “Err, eh awak, jom lah rehat sekali .. “
Anggun: “Tak ganggu korang ke?”
Indra: “Tak lah.. Kitorang okay je..”
Anggun: “Okay..”

Indra, Jelita dan Anggun pun jalan bersama menuju ke kantin.. Jelita melihat Indra lebih banyak berbual dengan Anggun dari dia.. Tapi Jelita tak fikir lain pun, dia hanya beranggapan yang Indra hanya mahu berkawan dengan Anggun.. Semenjak dari hari tu, mereka pun selalu rehat berTIGA bersama.. Anggun pun banyak tahu pasal Indra dan Jelita yang berkawan baik dari kecil lagi.. Kebetulan Anggun pun berpindah ke Taman perumahan yang Indra dan Jelita tinggal.. Suatu petang di tepi tasik, Indra dan Jelita duduk berdua sambil melihat kecantikan senja yang permai..

Indra: “Jelita, kita dah lama sangat kawan, u tak rasa ke yang kita perlu.. emm”
Jelita: “Perlu apa Indra?”
Indra: “Maksud I, kita perlu couple..”

Jelita terdiam.. Agak pelik pertanya Indra itu bagi dia, tapi dia rasakan kebahagiaan..

Jelita: “Maksud u, kita couple??”
Indra: “Tak tak, maksud I perlu ada couple, ada pasangan masing masing.. Tapi kita tetap BFF..”
Indra: “Ouh okay..”

Bagi Jelita apa yang Indra cakap tu membuat dia sedikit sedih tapi dia tetap gembira sebab dia tetap kawan baik Indra.. Indra tiba tiba memegang tangan Jelita dan memandang tepat ke mata Jelita.. Jelita agak terpaku.. Hati Jelita berdegup laju.. Indra tak pernah pun melakukan perkara ini kepada dia selama mereka berkawan..

Indra: “Jelita….”
Jelita: “Ye Indra..”
Indra: “I.. I.. I suka kat..

Jantung Jelita dan berdegup kencang..

Indra: “I suka kat Anggun, u rasa Anggun sesuai tak dengan I??”

BERSAMBUNG..


BFF Bukan BF #2

Monday, May 21, 2012

Koleksi Lawak


MEMO UNTUK STAFF


Perhatian kepada semua staff. Berkuatkuasa pada tahun 2012, syarikat ini akan menguatkuasakan peraturan baru kepada semua staff. Perkara yang digubal adalah seperti berikut:-


a. PENGANGKUTAN


Sekiranya anda memandu kereta import, kereta mewah atau kereta Honda contohnya, kami menganggap anda sudah terlalu mewah, jadi tiada kenaikan gaji.


Sekiranya anda memandu kereta yang telah uzur, lebih dari 10 tahun atau menggunakan pengangkutan awam, kami mengandaikan anda mempunyai banyak simpanan, jadi tiada kenaikan gaji.


Sekiranya anda memandu kereta nasional sama ada proton atau perodua, kami mengandaikan anda telah berada di level yang sepatutnya, jadi tiada kenaikan gaji.


b. CUTI TAHUNAN


Setiap orang akan mendapat cuti 104 hari dalam setahun dan kebanyakannya ialah hari sabtu dan ahad.


c. WAKTU LUNCH


1) Staff yang kurus akan diberi rehat selama 30 minit. Ini kerana mereka perlu makan lebih untuk kesihatan.


2) Untuk saiz normal, mereka akan diberi rehat selama 15 minit. Ini kerana mereka sedang elok dan cuma perlu mengambil makanan secara stabil.


3) Untuk mereka yan gemuk, mereka akan diberi rehat selama 5 minit sahaja. Ini kerana mereka cuma perlu makan pil dan susu atau teh untuk menguruskan badan.


d. CUTI SAKIT


Mulai 2012 kami tidak lagi mengiktiraf sijil sakit dari Doktor ini kerana sekiranya anda mampu pergi ke Klinik untuk dapatkan MC, anda tentu boleh pergi kerja juga.


e. PENGGUNAAN TANDAS


Kami mendapat aduan ramai staff yang mengambil masa terlalu lama di dalam tandas. Mulai tahun 2012 setiap seorang hanya boleh menggunakan tandas selama 5 minit sahaja. Sekirannya lebih dari 5 minit secara automatiknya tandas akan di pam, tisu akan stuck, pintu akan terbuka dan kemera akan menyala.


Sekirannya lebih dari 2 kali gambar anda dirakam, kami akan menampal gambar anda di notis board di bawah korum "Staff Sembelit"


f. PENGGUNAAN INTERNET


Segala penggunaan internet atas urusan peribadi seperti membaca email, Facebook dan Twitter akan dikenakan bayaran RM2.00 sejam (sama seperti harga pasaran). Bayaran akan ditolak dari gaji anda.


Sebagai permulaan, 73% staff di sini tidak akan mendapat gaji selama 3 bulan, ini kerana harga penggunaan internet sahaja telah melebihi 3 bulan gaji mereka.


Terima kasih kerana masih setia berkhidmat di syarikat ini. Kami akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik. sebarang pertanyaan, komen, aduan, kekecewaan, sakit hati, bantahan, maki hamun, caci nista boleh disalurkan ke tempat lain.


Sekian, terima kasih.


SYURGA


Seorang budak lelaki berumur 6 tahun baru belajar pasal syurga di tadika. Kata cikgu "syurga tu di bawah tapak kaki ibu".


Bila balik saja ke rumah, dia terus cari ibunya. Kebetulan pada waktu itu, ibunya baru je keluar dari bilik mandi, berkemban dengan tuala..


Budak itu terus pergi menerpa kaki ibunya dan cuba meneliti tapak kaki ibunya. "Tak ada pun syurga, kata cikgu syurga ada kat kaki ibu", kata budak itu..


Lepas tu dia terlihat something dicelah peha ibunya. "Eh apa bentu tu ibu?".
Jawab ibunya,"ITU SYURGA BAPAK KAMU!".


ANAK MURID LOYAR BURUK


Seorang guru lukisan sedang melihat kertas lukisan milik pelajarnya yan paling malas.


Cikgu: "Lukisan apa yang awak buat ni Abu, kosong je?"
Murid: "Kuda makan rumput,cikgu!"
Cikgu: "Rumputnya mana?"
Murid: "Sudah habis dimakan kuda,cikgu"
Cikgu: "Habis tu, kudanya mana?"
Murid: "Sudah pergi,cikgu! Kalau rumputnya sudah habis, buat apa kuda tu masih di situ?"



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bendahari Diraja:

Pengunjung Dari Kerajaan Lain: