Kerabat diRaja:

Wednesday, September 28, 2011

Lift Berpuaka - Nazrul Lurzan



Cerita ni aku dapat dari dalam buku seram versi Cina.. kawan aku cerita kat aku dulu.. Time dia cerita memang seram! tapi tak tau lah if aku dah buat video ni.. seram or tidak..? enjoy lah ye ^^ Video ni untuk saja-saja.. kalau suka,sukalah! tak suka tak apa.. :D

Sunday, September 25, 2011

Tiga Kata - KRU (Lirik)



Aku buat sendiri video ni.. sudi-sudi lah menjenguk channel aku kat youtube tu ok.. ^^



Thursday, September 22, 2011

Annoying Things People Do - Nazrul Lurzan

Wednesday, September 14, 2011

Telur Rebus Punya Pasal!

Aku dapat cerita ni dari kawan aku.. Macam ni cerita dia...

"Aku baru berkahwin setahun yang lepas dan duduk dengan isteri aku. Kami duduk berdua sahaja sebab belum dikurniakan anak. Aku ni ada satu kegemaran iaitu makan telur rebus. Aku pun tak tau kenapa aku suka makan telur rebus, sedap agak nya.

Sebelum aku kahwin, aku memang giler telur rebus. Pagi petang siang malam makan telur rebus. Tapi semenjak aku kahwin ni aku terpaksa berkorban, iaitu dengan meninggalkan tabiat aku ni. Lama juga aku dah tak pekena telur rebus ni. Sebab orang rumah aku masak sedap sedap.. So aku dah tak kisah lagilah.

Ceritanya begini, bulan lepas masa aku balik kerja, tiba tiba kreta aku rosak..

Akupun telefon bini aku katakan aku balik lambat sebab kena menapak. Sebab lapar aku pun singgah satu kedai makan tu.. Ada telur rebus lah..aku pun makan nasi dengan telur rebus. Lepas tu aku order telur rebus lebih lagi untuk diratah.

Sebelum balik aku bungkus lagi 10biji telur rebu untuk makan sambil berjalan bik nanti. Tiba je kat umah aku amatlah kenyang.. Maklumlah balas dendam sebab lama tak pekena telur rebus.

Sebelum aku masuk ke rumah, isteri aku tiba tiba cakap dia ada surprise untuk aku malam ni. Dia suruh aku tutup mata dengan kain hitam yang kemas dibelakang kepala ku dan dipinpinnya aku sampai ke meja makan. Aku duduk di kerusi dan isteri ku pesan jangan buka ikatan yang menutup mata ku. Aku nak pergi toilet sebab perut ku mula buat hal, tapi malaslah nak spoilkan 'suprise' isteriku ini. Aku pun tahan lah..


Tetiba telefon berbunyi, isteri ku pergi mengankatnya. Apa lagi lah chance aku pon melepaskan kentut yang ditahan sekian lama.. Fuuuuhhhhhhh lega rasanya.. bau pun boleh tahan.. maklum lah berapa biji telur tah aku bedal tadi. Alamak.. ada lagi satu la.. aku pun angkat sebelah punggung dan lepaskan satu das lagi.. bunyinya PRROOTTT!! fuh bau jangan cakap beb.. aku pun tak tahan bau dia.. aku kipas pakai tangan angin dia, biar kurang sikit bau dia.. adalah macam bau telur tembelang sikit..


Tetiba aku terdengar bunyi telefon berdering lagi.. hai lamanya tunggu isteri aku ni, aku dah tak sabar lagi nak tau suprise dia ni.. Aku terasa ada lagilah, kali ni memang power punyalah.. aku kumpul dulu kasi padu.. lepas tu aku bangun, tonggeng sikit dan lepaskan angin taufan tu.. PRRROOOOOOOOOTT!!!!!


fuhh lega, bergegar sikit meja makan dibuatnya.. peh tak tahan aku bau dia power gila.. Aku tutup hidung aku.. aku rasa bau dia ada sikit-sikit macam bangkai laah.. mau mati bunga atas meja makan aku ni.. sambil tu aku sebut 'ahhhh... lega..'


Adalah dekat 5 minit baru bau bangkai tu hilang.. Lepas tu isteri aku kembali dan minta maaf sebab lambat.. lalu dia kata 'SURPRISE!! HAPPY BIRTHDAY!!'' dan suruh aku buka kain penutup mata aku.. laa birthday aku hari ni. macam mana boleh lupa ni..


Aku buka lah kain penutup mata aku.. mulutku terus melopong.. ALAMAK!!!


Benda pertama aku lihat, muka merah padam pak mertua aku, mak mertua aku, adik ipar aku dua orang, duduk dikeliling meja makan. Bis aku dengan jiran sebelah rumah aku pun ada!!




p/s: kalau nak kentut tu berpada-pada lah XD haha.. pandai pandai lah cover sikit..

Monday, September 12, 2011

Aku bukan Cina!


Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Tadi aku pergi IOI Mall Puchong nak kutip kutang.. amboi aku ni, macam ceti pulak~ HAHA.. tak lah, hari tu kakak kat tempat kerja lama ada pinjam duit, so dia nak bayar balik.. kena lah pergi amek, niat hati malas je nak keluar rumah. Panas lah katakan :P


Bila dah sampai aku pergilah jumpa kakak tu, then tuntut utang yang tak seberapa.. dah selesai bergosip dan bergelak ketawa, aku pon balik lah~ sampai je bus stand tetiba ada bas Rapid datang.. Alhamdulillah~ tak penat aku tunggu.. aku pon naik dan duduk, tetiba datang sorang pakcik Cina duduk depan aku. Dia berpaling kebelakang then terus cakap Cina kat aku.. aku pon terkedu lah kan, aku pon cakap la "im malay".. uncle cina tu pon tersipu malu.. haha.. "I ingat u cina loo~ muka lebih kulang cina",uncle tu cakap.. Aku pon tersengeh-sengeh la.. tapi dah biasa dah.. XD


Uncle tu tnye,"Ini bus U60 ka??" "a'ah, U60 lah ni",aku jawap.. malas nak tulis panjng-panjang so aku cerita jelah senang. sebenarnya uncle tu takot dia salah bas, sebab bus u60 dah lain, dah jadi buruk balik! dulu bas u60 tu bas cacat je banyak. tapi sekarang bas u60 tu dah tak cacat! haha dah ada banyak kerusi~ aku mula mula pelik.. tapi lantak jela! asalkan dia tulis kat depan tu u60.. lupakan pasal bus..


Time dalam perjalanan tu banyak pulak lah uncle tu tanye.. macma wartawan MELODI pulak.. hahah.. yang aku tersengih bila dia cakap "eh u tak sekolah ke?" "eh tak la, i da habis sekolah la",aku jawab.. uncle tu balas," haaa?? betuk ka? saya ingat lu baru form 3 form 4.. apasal kecik??" "haha, tak tau la uncle~",aku pon terperasan muda lah~ XD haha.. Tapi uncle tu tetap tak puas hati, dia masih ingat aku ni cina. haish~



Ada macam cina ke muka aku?? tak kan? tapi bukan uncle tu je cakap.. ramai lagi.. yang tak boleh belah, yang cakap tu cina, tak kan cina tu tak boleh nak cam muka kaun sejenis dia kan?? XD haha.. tapi lantak lah.. aku bukan hadap pon orang nak cakap aku ni cina. Aku lebih suka kan wajah Melayu.. =) Apa apa pon aku bukan cina..!


p/s: bukan nak perasan okay, saja nak berkongsi masalah yang aku hadapi, ni memang masalah! susah lah kalau aku dah tak nampak macam melayu =(

Saturday, September 10, 2011

Mitos dan Fakta dalam Percintaan



Percaya kepada perkara yang melibatkan MITOS mahupun berunsurkan cerita dongeng adalah lumrah kehidupan manusia zaman ini, lebih lebih lagi bagi pasangan yang sedang mabuk bercinta. Padahal, terdapat beberapa MITOS yang belum pasti kesahihannya, bahkan kadangkala menyesatkan.


Pandangan yang memesongkan ini juga kerap kali berlaku dalam hal yang melibatkan pertikaman lidah atau perang mulut di antara dua pihak, sehingga menyebabkan berlakunya kekerasan dalam perhubungan. Akibat MITOS juga, ramai wanita menjalani kehidupan tanpa rasa bahagia dan tidak berdaya lagi melawan kudrat kejantanan si lelaki, meskipun ia terjadi berulang kali. Kali ini mari kita berkongsi sebahagian MITOS tersebut!

MITOS
Cemburu mahupun kekerasan yang seringkali dilakukan pasangan merupakan sesuatu bentuk perhatian kepada anda. Sikap dan kelakuannya itu juga dapat dijadikan  bahan bukti atau tanda cinta yang telus dalam melayari dunia percintaan berdua.
FAKTA
Cemburu ada batasnya, itupun bukan namanya cinta sejati atau bukti kasih sayang yang begitu mendalam terhadap anda. Malah, si dia berupaya mengonkong anda agar patuh, tunduk dan sentiasa menurut segala kemahuannya.

MITOS
Korban kekerasan atau sanggup membiarkan diri dikotak-katikkan semata-mata untuk memuaskan nafsu cintanya! Korban diri ini bukan sahaja dapat membuktikan sejauh mana  cinta anda terhadapnya malah menjelaskan tahap kesetiaan yang begitu mendalam. Jadi, korban diri sendiri menyebabkan punca berlakunya kekerasan.
FAKTA
Pasangan akan tetap melakukan kekerasan itu mestipun anda tidak pernah membangkitkan sebarang kesalahan mahupun tidak sebarang punca yang berbangkit. Kadangkala, dengan menyalahkna diri anda, pasangan berupaya membela diri sendiri dan melemparkan kesalahannya dengan melakukan keganasan seksual.

MITOS
Jika dia mula memohon maaf di atas kesalahan yang dilakukan ke atas diri anda sehingga dia bersumpah tidak akan mengulangi  perbuatan itu lagi, maka anda berasa sudah aman dan meletakkan kepercayaan 100% kepada dirinya bahawa dia tidak akan mengulangi perbuatan lama itu lagi.
FAKTA
Kebiasaannya, titik hitam yang masih bertapak di dalam hati seseorang pasangan akan kembali pada pola lamanya. Sesudah melakukan kekerasan atau  melepaskan geram yang tiada sebabnya, si dia sering kali meminta maaf dan berjanji tidak akan mengelanginya lagi. Oleh itu, anda tidak harus berwaspada kerana janji janji itu sukar untuk dipercayai!

MITOS
Setelah melakukan kekerasan kepada diri anda, si dia dilihat semakin mesra, sehingga adakalanya anda berserah sahaja perbuatan yang dilakukan, tanpa rasa marah dan kecewa.
FAKTA
Ini merupakan satu pandangan yang begitu memesongkan . Sekirannya kemesraan yang dilemparkan itu berterusan, si dia patut  dipuji, tetapi sekiranya ia terhenti di tengah jalan, bencana yang akan anda cari!!

MITOS
Janji manis. Sekirannya dia sudah berjanji akan bertanggungjawab di atas segala perbuatan terkutuk yang pernah dilakukan bersama, maka anda akan menaruh harapan dan mempercayai segala kata-katanya.
FAKTA
Hati hati dengan janji manis atau rayuan yang dilontarkan lelaki saat di saat dia memaksa anda melakukan sesuatu untuknya!

MITOS
Pasangan berhak melakukan apa saja memandangkan anda sudahpun menjadi miliknya, walaupun baru sahaja mengikat tali pertunangan.
FAKTA
Tiada seseorang pun yang berhak melakukan apa jua perkara yang bertentangan dengan diri anda selain diri sendiri. Ingat, insan yang bergelar kekasih sememangnya tidak berhak memperlakukan anda dengan sewenang-wenangnya.




Tuesday, September 6, 2011

Sifat wanita melalui unsur?!



Mungkin ramai ramai di antara kita yang pernah mendangar bahhawa kita mempunyai beberapa sifat yang dipengaruhi oleh unsur unsur alam seperti tanah, api, angin dan air. Perkara ini merupakan petua orang-orang tua Melayu dahulu kala yang ingin memilih pasangan. Penentu seseorang ditentukan oleh zodiak, jadi kali ini kita akan melihat dan memdedahkan sedikit maklumat berkaitan  unsur ini untuk anda!!!


Wanita Tanah
-Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus (21 April - 20 mei), Virgo (24 Ogos - 23 September) & Capricon (22 Disember - 20 januari).


Wanita Api
-Wanita api dilahirkan di bawah zodiak Aries (21 Mac - 20 April) , Leo (24 Julai - 23 Ogos), & Sagittarius (23 November - 21 Disember).


Wanita Angin
-Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini (22 Mei - 21 Jun), Libra (24 September - 23 Oktober) & Aquarius (21 Januari - 19 februari).


Wanita Air
-Wanita ini terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer (22 Jun - 23 Julai), Scorpio (24 Oktober - 22 November) & Pisces (20 februari - 20 Mac).




WANITA BERUNSUR TANAH


Tanah yang subur mampu membuatkan
tanaman yang hijau dan mekar.
Wanita bersifat tanah biasanya
memiliki sifat-sifat berikut :

  • Seorang yang boleh dijangka, berwibawa dan praktikat,
  • Penyabar bertolak ansur, mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan meterial,
  • Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan sikap berhati-hati menjadiakn wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan!
  • Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi dan air muka semulajadi yang pendiam dan tenang,
  • Sifat marah yang terkawal dan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat conservatif, serius dan sederhana.
  • Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa.


WANITA BERUNSUR API


Api pula sifatnya panas dan membakar
tetapi mampu menerangi dalam
kegelapan malam. Ia juga menghangatkan
kedinginan malam serta digunakan untuk
memasak. Wanita berunsur api pula :

  • Dilahirkan sebagai pemimpin,
  • Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun kadang kala bernas.
  • Seorang yang artistik dan sukar dijangka, tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu.
  • Mempunyai personaliti suka menguasai dan memdomonasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sifat yang pemurah, mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya.
  • Suka berterus terang dan tidak suka berselindung menyebabkan orang yang dikasihi berasa sedih dan kadang-kadang terluka.
  • Jujur dan mahu perhubungan berjalan dengan lancar.
  • Wanita api seharusnya diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan.
  • Tidak keberatan  untuk beralih arah jika berasa tertekan.


WANITA BERUNSUR ANGIN


Angin meredakan kehangatan,
menjadi sumber tenaga. Wanita
yang berunsur angin bersifat :
  • Berterus terang, berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan.
  • Berrfikiran terbuka, mempunyai daya imaginasi dan inovatif, bagi mereka segalanya boleh dicapai.
  • Bergaya, tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semula jadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan berkerjasama serta bersungguh-sungguh.
  • Sanggup meengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik.
  • Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul , untuk berkonfrantasi.
  • Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka.
  • Dikenali dan diingati kerana sifatnya yang romantis dan manja.


WANITA BERUNSUR AIR


Air sifatnya bersih dan suci, sejuk,nyaman
serta menghilangkan dahaga. Air juga
sifatnya mencambahkan benih,
menyuburkan serta menyegarkan. Wanita
bersifat air meempunyai ciri-ciri berikut :
  • Mempunyai sifat semula jadi untuk berkembang maju.
  • Mereka ini dipantu oleh perasaan hati dan mempenyai sifat mudah bersimpati, berdaya imaginatif, sentimantal, mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan sentiasa berhati-hati.
  • Tenang dan medah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekelilingnya dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan.
  • Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri.
  • Sentiasa bertanggungjawab dan berusaha melaksanakan tugasan yang diberi.

p/s: Sifat-sifat diatas boleh juga dikaitkan dengan lelaki.. ^_~


Monday, September 5, 2011

Memory Terindah #2


Assalamualaikum~
Memory terindah seterusnya ialah ketika zaman persekolahan. Time sekolah rendah. Pada sesiapa yang sekolah kat luar bandar mesti pernah dapat susu kotak free kan? Tapi dah tak ingat brand apa. Ada tiga flavor coklat, strawberry dan susu. Max seorang dapat tiga je.. Kadang kadang kalau ada terlebih satu kotak, mesti cikgu akan buat pertandingan budak budak, macam rebut kerusi. Aku tak tau lah  sekolah dalam bandar dapat susu percuma or tak.

Lepas sekolah luar bandar aku berpindah ke sekolah dalam bandar. Memory yang aku ingat setiap tahun mesti ada je lori lori minuman akan datang kesekolah macam Milo, Vico dan macam macam lah..
Yang seronoknya kelas tergantung dan semua pelajar akan beratur untuk ambil minuman percuma. Yang kelakarnya ada jugak pelajar yang tak tahu malu beratur untuk second time. Tapi yang paling aku benci, bila ada pelajar yg suka hati mak bapak dia kebuang cup minumam tu merata-rata, yang jadi mangsa orang lain terpaksa kutip.

Bukan setakat air je, aiskrim pun sama. Kalau dah dengar "mat cool mat cool" dan "padalpop padalpop" semua berlari kearah tingkap nak tengok lori aiscrim. Korang ingat tak dulu ada batang aiscrim yang ada watak dan kuasa segala bagai dulu, semua orang sebok nak kumpul. Lagi lagi kalau free, sanggup beratur dua tiga kali.

Memory yang macam ni tak patut kita lupa dan harus dikenang sampai bila-bila :)

Sunday, September 4, 2011

Pengantin terlebih pandai

Pada cuti hari minggu yang lalu, aku menghadiri satu majlis akad nikah kawan pada kawan ku. Waktu tu aku bercuti di kampung dia. Jadi bila dia ada kenduri macam tu dia pun pergi dan ajak aku sekali. Aku pun ikut sama. Masa tu majlis akad nikah tu dijalankan diruang tamu. Ramai orang aku tengok,sambil duduk bersila mengelilingi tok kadi dan pengantin lelaki.

Dahsyat, pengantin tu duduk atas bantal macam raja. Aku jarang tengok majlis macam nih. Jadi masa bersila tu, aku pun mengesot sikit2 untuk dengar apa yg tok kadi akan tanya. Rupanya macam2 jugak tok kadi tanya. Tapi ada satu soalan yang menyebabkan aku malu besar..

Tok kadi tanya pasal satu hari berapa kali kena sembahyang,  dengan lajunya mamat pengantin tu jawab "lima".

Tok kadi tanya lg, bagi contoh2 najis kecil, dia pun jawab kencing baby yg kecik2 lg. Tok kadi pun angguk ler, jadi aku rasa jawapan tu ok la kut. Tok kadi tanya lagi contoh najis besar, mamat tu dah mula panik, jeling kiri, jeling kanan, mula tengok syiling.

Aku rasa macam nak tolong je mamat pengantin tu. Bukannya susah, jawapannya najis anjing ngan babi je.. Tapi mamat tu dah berpeluh jantan keluar kat dahi. Tok kadi mula senyum. Aku sebut dalam hati moga2 dia dengar 'anjing ngan babi hoi', tapi rupanya aku cakap dalam hati dia tak dengar.

Aku tak tau apa yg jadi lepas tu, kerana majlis dah jadi kecoh kerana ramai org yang berada disekeliling majlis tu sambil minum air sirap,tersembur keluar minuma tu terkena baju ramai orang, aku pon sama, masa tu aku tengah minum air sirap, tiba2 aku tersembur balik, terkena lah member kat tepi2, kecoh jadinya.

Aku pegang mata aku, penuh dengan air mata. Yg aku ingat masa tok kadi tanya tentang contoh najis besar kat pengantin tu, keadaan senyap sunyi.. Tapi bila pengantin tu jawab "Taik gajah" suasana jadi hingar bingar dengan gelak ketawa orang yg dah tak boleh tahan, nak control macam mana? Taik gajah? Besar betul...!!! XD


TAMAT

Friday, September 2, 2011

Lawak Kampus Jilid 11


Haii peminat-peminat lawak kampus!
Nampaknya Keith dah keluarkan komik graphic terbarunya "Lawak Kampus 11" .. Tahniah kepada beliau. Semoga karya beliau akan berterusan di masa akan datang. Saya akan senantiasa menyokong karya Keith!

Lawak Kampus 11 memaparkan lawak yang berbeza dan lebih mantap dari sebelumnya. Kalau anda nak tahu lawak atau  tak??? Dapatkan Lawak Kampus 11 dengan segera di 7eleven, Popular , dan kedai buku yang berdekatan dengan anda.

Untuk membaca  novel lawak kampus secara percuma, masuk ke Facebook GempakStarz dan tekan Photo. Kemudian,buka album
lawak kampus dan boleh lah start baca beberapa puluh komik yang telah diupload.
Enjoy! :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bendahari Diraja:

Pengunjung Dari Kerajaan Lain: