Kerabat diRaja:

Sunday, July 10, 2011

Hukuman Raja

Pada suatu hari tiga orang pemuda yang tamak, Ali, Abu, dan Acu telah dijemput oleh raja menhadiri malis hari jadi baginda. Lalu ketiga-tiga berasa gembira dan mula memikirkan hadiah apa yang bakal diberikan nanti untuk membodek raja, maklumlah, kalau hadiah nya bagus tentu raja akan memberikan balasan yang lebih besar. Akhirnya ketiga-tiga mereka membuat keputusan untuk  memberikan raja buah-buahan tempatan. Benda tu kan murah, basannya nanti mahal, tentu untung besar.

Bila tiba harinya, ramailah orang hadir, termasuklah wakil dari negara-negara jiran. Semasa waktu penyerahan hadiah, raja pun duduk diatas tahtanya sambil menerima barangan yang diberikan. kesemua wakil dari negara jiran menyumbang emas, perak dan permata yang mahal-mahal. Bila sampai turn si Ali, dia pun membawa buah rambai didalam dulang sambil ditutup kain. Bila sampai depan baginda, beliau pun membuka kain tersebut, alangkah terperanjatnya baginda. Baginda diam, muka beransur-ansur bertukar color kepada merah, mata tak berkelip merenung Ali, mulut terketar-ketar seperti ingin mengeluarkan sesuatu, tiba-tiba, raja bertitah,

"Tangkap orang ini, dan sumbatkan hadiah buah rambai ke dalam bontot dia"

Apa lagi meraung-raung lah Ali kena pegang oleh beberapa orang pengawal sambil disumbat rambai kedalam bontotnya.

Sampai turn Abu, kerana dia tidak tahu apa yang berlaku terhadap Ali, dengan bangganyamembawa masuk hadiah buah rambutan. Apa lagi, sama jugak le hukumannya. Si Abu pun meraung-raung kesakitan menjalani hukuman sumbat rambutan kat bontot.

Tapi tiba-tiba, Abu tergelak bagai nak gila, pengawal pun jadi heran, padahal rambutan masih disumbat lagi.

Bila Abu dan Ali dikumpulkan, Ali pun bertanya " Kenapa masa engkau kena sumbat tu, aku dengar engkau ketawa bagai nak rak?"

abu pun berkata " Mana aku tak tergelak sakan, waktu tengah kena sumbat bontot tu, walaupun sakit giler, aku ternampak Acu bawak masuk hadiah buah DURIAN, durian tembaga pulak tu, besor gilerrrrr"


Saturday, July 9, 2011

Tolong! Awek Aku Pontianak

Time aku tengah syok layan angrybird, tetiba fon aku bunyi.. sape plak lah yang kacau ni... rupanya HON LEI YEE... 

    Aku: Hai HOn.....  kenapa????
    Hon: Jom kluar nak.... i bosan la duk uma... tengok wayang nak???
    Aku: ok...! IOI 1.30...

Sampai je IOI ktorang terus nak makan... mcd? bosan! kfc? geli plak.. nak x nak kitorang mkn kat T.G.I Friday... memang best...!  Ada class.. =)
Lepas makan ktorang terus gi wayang.. tapi tak tau tengok apa...

    Aku: nak tengok apa??
    Hon: skali lagi <ll nak...
    Aku: pliss la Hon.. jiwang nye U ni... 

bincang punya bincang..

    Aku: awek aku puntinak nak???
    Hon: Haaaa?? I takot la..
    Aku: alahhh... boleh la..... =]

akhirnya aku menang..kitorang pon tngok Awek Aku Puntianak.. haha..
mula-mula crita tu memang mcm loser gila.. gila babi boring! nak ikut hati nak kluar je.. meluat nak tengok... haha..  dah tengah2 crita baru best sikit.. sampai la ending best...! Walupun crita tu x seberapa nk gempak.. tp ending dia ok lah... hahah =P ..1 sampai 10.. aku bagi 4 jer... crita tu banyak yang boring dari klaka...

Friday, July 8, 2011

Aku Dan F









BERSAMBUNG..

p/s: Keluaran sebulan sekali.. =)

Lawak Lewat Sebulan

lurzanstory

                 Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. Pada suatu malam si istri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata," ayang, period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita kena gi check kat doktor..Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan istrinya untuk tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gembira ini sehingga ianya benar-benar pasti.. Pada suatu hari, pasangan ini didatangi oleh pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakan dlam pembayaran bill elektrik rumah mereka. Pegawai TNB tu pun berkata " ini rumah en.Mahpus ker?" "ia,saya istrinya.Ada apa encik?"

Pegawai TNB tu pun berkata,"Puan, ni dah sebulan bulan lewat,saya dah tak boleh tunngu ni, nanti boss saya marah." Dengan nada terkejut, si istri pun membalas balik cakap pegawai TNB tu. "Apa?? Macam mana pulak encik boleh tau yang saya ni sebulan lewat???".. Pegawai TNB tu dengan selamba menjawab " Ala puan, ni kan zaman IT, semua benda dalam komputer dan kita boleh check Online"

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si istri tu lagi terkejut.. "Apaaaaa??? Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tau??????" Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan," Relek puan, puan ni baru lewat sebulan, ada yang lagiteruk,lewat 5-6 bulan". Si istri yang terperanjat beruk dengan kenyataan pegawai tu pun berkata," nanti saya bincang dengan suami saya.." Lalu pegawai TNB tu pun beredar dari situ..

Keesokkan harinya, selepas si Mahpus ini di beritahu oleh istri nya, dia pun naik berang dan terus ambil cuti dan pergi ke kedai TNB yang berdekatan.. Dengan tanpa menhiraukan pegawai2 TNB yang ramai di situ, dia pun memekik seraya berkata" Apa korang ni, istri saya sebulan lewat pun nak heboh2 ke dalam internet. Awak ni semua yang berkeluarga tak penah lewat sebulan kerrrrr??????!! Bisness apa korang ni?? nak kena saman ker???

Lalu pegawai yang datang kerumah si Mahpus ni berdiri dan memtenteramkan keadaan. "Sabar encik, sabar encik. Apa susah, kalau encik nak settlekan perkara ni, bayar je.." kata2 pegawai TNB tu membuatkan si Mahpus naik berang.. "Apaaa?? nak bayar korang? boleh belah laaa...." Lalu pegawai TNB tu pun cakap" kalau macam tu, Kita terpaksa potong encik punya.... ..."

Si mahpus mencelah,"APA?? potong?? habis tu istri saya di rumah nak pakai apaaaaaaaa??? Pegawai TNb tu pun cakap," nampak gayanya.. ISTERI ENCIK KENA PAKAI LILIN JERRR LAHHH"

             ?????????????????????????......?????

Saturday, July 2, 2011

Kisah K.A.M.I

Cerita ini tiada kena mengena dengan yang hidup
atau pun yang telah meninggal dunia..
Cerita ini hanyalah rekaan semata-mata..

~Kail~


Hari tu aku ajak Ilyn ke taman..
Aku nak cakap something kat dia..
                        
                        Kail: I rasa 3 tahun dah cukup untuk kita..
                        Ilyn: Apa u cakap ni?? I tak faham..
                        Kail: uhm.. Kita break..
                        ilyn: But why??!
                        Kail: Sebab I dah jumpa perempuan yang lebih bagus dari U!

Semuanya dah berakhir..Kadang-kadang aku terfikir..
apa yang aku buat tu betul atau..
Ahh lantaklah! Benda dah jadi..

Esoknya aku jumpa Aleesya..

                                    Kail: I dah buat apa yang U nak..
                             Aleesya: Ouh ya? Bagus lah.. ;)

Malam tu Aleesya call aku..

                              Aleesya: Sayang.. Jom shopping esok nak??
                                      Kail: Okey.. anything for U sayang..

Time shopping tu macam-macam lah Aleesya
nak beli.. Sayang punya pasal.. Apa pun
aku sanggup..

Malam tu kami tengok wayang..
habis je aku terus tengok fon..
Ada 10 missed call dari Ilyn..
Aku pun tak tau apa yang dia nak..

Selepas dua bulan kami bersama..
Aku ajak aleesya pergi ke taman..

                               Aleesya: U bawa I kat sini nak buat apa??
                                      Kail: Sebab...
                               Aleesya: Sebab apa??
                                      Kail: Sebab I nak lamar U..

                                     Kail: Sudi tak U jadi wife I??
                              Aleesya: I..
                                     Kail: Sudi tak??
                              Aleesya: I tak boleh!

Dah macam-macam aku buat untuk dia..
Sampaikan aku sanggup tinggalkan
orang yang betul-betul sayang kat aku..
Tapi kenapa dia tak boleh terima kau?!

Hari berganti hari..
dia tak muncul langsung dalam hidup aku dah..

Satu hari tu, aku tengah lepak-lepak..
Tiba-tiba aku ternampak Aleesya duk berkepit
dengan jantan lain..

Aku pun apa lagi, pergi lah dekat dorang..
rupanya jantan tu TUNANG dia..
Aku tak sangka betul...
aku di permainkan dengan Aleesya..

Time tu aku memang geram gila..!
sempat jugak aku bagi penumbuk 
sebijik kat jantan tu..

Aku bawa kereta laju sangat..
sampai aku terlanggar seseorang..

Setahun kemudian.. Aku sedar dari koma..

Seminggu lepas aku sedar..
Aku pergi Rumah Ilyn..
kakak dia cakap Ilyn tak ada..
rupanya Ilyn dah...

Baru aku teringat,setahun lepas..
Aku terlanggar seseorang..
Orang yang aku langgar..
Ilyn..

Kakak Ilyn ada bagi surat kat aku..
katanya dari Ilyn.. Ilyn kata dia sangat sayang
kat aku.. Kenapa aku sanggup tinggalkakn dia?
Kami dah janji nak hidup bersama..
tapi aku curang kat dia..
Aku hanya mampu menangis dan menangis..

Aku pun terus menziarahi kubur Ilyn..
Aku rasa bersalah sangat..
Aku menyesal gila break dengan dia..
Ilyn perempuan yang baik..
tapi aku salah buat pilihan..

Lepas ziarah kubur Ilyn.. Aku pergi taman yang
selalu aku pergi dengan Ilyn..
Tapi aku pelik, ada orang lain kat situ..

                                                      
                                           Kail: Awak siapa??
                                               ? : Ha..?
                                           Kail: Ilyn..?!                                                        



Tamat "Part Kail"..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bendahari Diraja:

Pengunjung Dari Kerajaan Lain: